Menu

08 March 2009

Aku dan ketakutan pada kren.

haha.tajuk post ni pun korang dah tau kan.ni saja leisure post je.nak kongsi skit.aku sebenarnya bkn takut pun pada kren.apa nak takut kan.hehe.tapi..ada satu perasaan risau je tiap kali lalu kawasan kren.ntah la.nape eh..biar aku explain skit prasaan tu.mungkin korang pun sama.heheh.

cenggini lah citernye, kren tu tinggi (waktu dier expand) mcm kat gambar tu.aku snap kat blok uia yg sedang dibina.tinggi woo..korang tengok la blok tu 6 floors tp kren tu 2 kali ganda lagi tinggi.aku risau kalau kren tu terbalik.haa..tu la masalahnya.

aku tau aku budak fizik,math. aku tau kren tu dicipta dengan penuh kestabilan. aku tau aku kena terima hukum fizik bahawa kalau stabil tu maknanya stabil la. aku tau kalau dorang tak pasti stabil ke tak, dorang tak kan naikkan setinggi tu. aku tau.aku tau,jgn nak bagitau aku.aku tau semua tu.

tapi, kemungkinan juga ada kan? betul tak? haa..'mungkin' itu la yg merisaukan aku. mungkin tanah kat kaki kren tu ada yg xmendap. mungkin ade lock yg dah lus. mungkin angin yg kuat kat atas tu bertiup lain macam.mungkin pengendali dia tersilap perkiraan. mungkin beban yg diangkat xkena dengan sudut yg diambil. mungkin itu..mungkin itu...haa..risau tau...

kalau takut terbang, orang panggil Aerophobia, kalau takut labah2 org panggil Arachnophobia kalau takut ruang kecil orang panggil Claustrophobia, kalau takut (bukan takut la!!!) kren orang panggil ape eh.aku panggil ni lah, Krenophobia .haha.ok tak? actually aku ni jenis berperasangka over la.buruk ke baik tu? kalau jalan tepi jalan, aku akan sentiasa perhati kereta dari depan, takut kalau2 kereta tu terpesong naik atas divider, web pulak, aku sentiasa rasa nak backup takut ape2 terjadi. cenggitulah aku punya kerisauan.sape2 ada nama khas utk phobia aku ni, sila la bagitau eh.

oh..aku..

11 comments:

  1. bg aku.. risau tu perasaan yg elok.. kalau kita risau, kite akan lebih berhati2 time buat ape2 pn.. berhati2 tu bleh elakkan ape2 kemungkinan yg akan berlaku.. tp bende yg dh ditakdirkan berlaku memang takleh nk elak jugak.. sekurang2nya, sifat risau kita tu bleh membantu kita dlm hidop ni.. tp, kalau terlampau risau lain pulak jadinya.. bleh membahayakan diri jugak.. so, lu pikir la sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  2. =) wah wah.tenkiu tenkiu..betul jgk kan.benda yg dah ditakdirkan xleh dielak.tp kita kenna tau,umat Islam perlu percaya pd kada' da kadar iaitu, satu yg dah ditetapkan, satu lg boleh berubah dgn usaha kte sendiri.

    btul tak eh? klu salah betulkan la tau.

    ReplyDelete
  3. hampeh tol fikri.

    fikrophobia = org yg malas berfikir.
    heheh

    ReplyDelete
  4. hahhaha..penakut rupanya hang ni...
    hahahah...erk..

    ReplyDelete
  5. oit..tu bukan takut la oi..tu namanya sentiasa aware. berhati-hati.heheh.

    ReplyDelete
  6. kdg2 aku pon seram tgk..
    huhuhu..
    husnophobia?? xleh blah...hahaha

    ReplyDelete
  7. fikrophobia?? pndai2 je..apa yg phobianye.

    risau dan fobia dua bnda yg brbeza. risau mgkin mnjelaskan tentang sesuatu yg kita ambik kisah. tapi fobia lebih kpd apa yg kita takut atau alergi.

    so, in ur case, mgkin fobia terhadap sesuatu yg merisaukan..kot. gabung skali.hehe..fikir2lah.

    apala yg aku mrepek nie..??

    ReplyDelete
  8. ntah lah hg fikri..maksud namanya fikiranku, tp peningkan ku.adoi...

    fobia terhadap sesuatu yg merisaukan? apa tu...tak paham aih cek.

    ReplyDelete
  9. krenophobia?

    betui ka hg fobia dengan kren ni? atau dengan ketinggian?

    terkenang aku pada tangki kat sekolah yg tinggi itu. xkesampaian hajat nak naik. uhuh.

    ReplyDelete
  10. serius,bende tu dah terjadi kt sri lanka ni.kren yg super tinggi tu terpatah 2.nasib baik crane operator tu sempat hayunkan skit kren tu.kalo tak,beratus yg mati kene timpa wall..kadang2,perlu gak fikir kemungkinan2 yg ada...huhuhu...

    ReplyDelete