Menu

12 February 2011

Palestin kita semakin dipinggirkan

Hari aku beli akhbar tabloid lagi. Seperti biasa. Aku dah jarang beli akhbar arus perdana (menteri) sebab takut terganggu emosi dengan berita politik kotor. Rezeki Metro dan Kosmo hari ni aku beli dua-dua.

Akhbar tabloid Metro khasnya memang dah sinonim dengan typo ataupun typing error. Cuba tengok dalam bulatan putih tu. Boleh dimaafkan rasanya (ye ke?). Mungkin nak cepat sebab kena ada berita terkini baru orang beli.

Tapi hari ini aku agak terkejut dengan kesilapan yang sangat mengusik sensitiviti, ya, dilakukan akhbar Metro. Nak cepat pun agak-agak la. Dah la dalam peta dunia yang dilukis kafir laknatullah, Palestin semakin hilang dan yang latest dah tiada, ni akhbar popular sebuah negara Islam bak apa yang dicanang pemimpinnya sendiri telah buang terus Palestin, negara se-Islam dari peta.

Si dungu yang tak pernah nak ambil tahu di mana palestin terus akan tidak tahu di mana Palestin sebenarnya. Metro, anda sengaja atau tidak? Ada apco bagi kontrak pa pe ke, atau benjamin netanyahu selit duit kopi dalam poket? atau memang nak cari publisiti dengan buat kesilapan yang kontroversi? Boleh minta maaf tak? Dan letak semula peta yang sebenar-benarnya. Kalau team korang tiada peta palestin sebenar, boleh cut-edit-paste-colour dan lain-lain peta di bawah ni aku sediakan untuk korang.

Anda semua pernah dengar pasal taktik Zionis Yahudi jahat untuk hakis Palestin daripada peta dunia? Kalau ya, ketahuilah rancangan itu hampir berjaya. Lihat peta di sebelah, tanah sebenar hak Palestin dan Israel (yang hanya puak,kaum, bukan sebuah negara pun).

Itu adalah gambar peta yang diletak ke dalam blog, so anda mungkin tak rasa besar tanah yang israel rampas daripada palestin.
Lihat info di Wikipedia (sebuah web yang sesiapa sahaja boleh edit)

Palestin-Wikipedia
Israel-Wikipedia
.
Lagi satu, anda mesti pernah lihat button atau banner di blog, laman web, sticker, kereta dan lain lain tempat yang bertulis Save Palestin atau Save Gaza. Pendapat aku, di sini pun ada penerapan tentang pengikisan Palestin daripada minda umat Islam.

Dulu Save Palestin, Kini Save Gaza. Memang kita kena selamatkan Gaza sebab tu je antara saki baki yang tinggal tapi nama Palestin tetap utama sebab tanah besar yang dirampas adalah Palestin.

Semasa kecoh isu Gaza, tiba-tiba bertimbun banner di internet tentang "Save Gaza". Aku seperti dapat rasakan bahawa geng Yahudi sendiri design dan sediakan banner-banner ini sepaya tenggelamkan banner Save Palestin yang di buat oleh orang Islam sebenar. Apa pendapat anda?

Selalu ada berita tentang KEGANASAN israel ke atas Palestin, tapi kenapa Israel tidak diishtihar pengGANAS atau terorrist dan dibasmi? Afghanistan dan Iraq ke jajah kononnya nak basmi keganasan dan senjata pemusnah yang tak dijumpai pun. Bagi yang tak pernah nak ambil tahu, itu cara mudah untuk tahu hubungan USA dan Israel.

Apa cara untuk tahu hubungan negara kita dengan USA dan Israel?

2 comments:

  1. pulaukan metro..
    belilah harakah
    israel mmg jahanam..

    ReplyDelete
  2. tahniah!penulisan yang bagus.teruskan penulisan2 sebegini..

    ReplyDelete