Menu

12 June 2009

Photo Impose : Kemahiran yang kerap disalahguna

Tentunya korang pernah dengar tentang teknik photo impose atau tindih gambar ni kan.dah banyak kali jgk kluar berita.ada gambar artis bogel, gambar org itu ini tp sebenarnya tidak benar pun. kemahiran photo impose ni sgt senang dilakukan jika sudah tahu menggunakan perisian mengedit gambat. Ms.Paint pun sudah memadai, tapi untuk hasil yang lebih realistik dan meminimumkan kecatatan, Adobe Photoshop antar pilihan utama kerana fungsi yang disediakan lebih lengkap.
Kemahiran photo impose ni kerap disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab. contohnya pengendali blog gosip untuk hangatkan blog mereka, photo imposekan gambar artis, 'tanggalkan' pakaian artis tersebut menggunakan teknik photo impose, dan hebohkan bahawa itu gambar artis yang sebenar..jadi pelawat akan berduyun-duyun ke blog mereka utk melihat gambar tersebut.

kemahiran ini juga digunakan untuk menabur fitnah. gambar seorang suami boleh ditampal sebelah perempuan yang bukan isterinya. seseorang boleh berada di sesuatu tempat hanya dengan teknik photo impose ini. sesuatu yang tidak logik boleh dilogikkan hanya dengan mengklik tetikus.

bagaimanapun, kemahiran ini juga ada kebaikannya antara yang kerap digunakan ialah untuk mencantikkan gambar.membuang jerawat atau parut pada gambar untuk kelihatan lebih cantik. tapi ini juga satu bentuk penipuan kan. terpulanglah kepada yang lakukannya.

sebetulnya, ini juga satu cabang ilmu. dan sebetulnya juga ilmu ini sangat seronok dipelajari.hihi. gambar2 di sini adalah antara contoh hasil photo impose yang saya siapkan waktu mula belajar teknik ni. enjoy je rasanya sbb kita puas tengok hasil yang kita buat.

lagi advanced nanti belajar teknik video impose pulak.heh.atau chroma key.macam western punya movie banyak la guna teknik cgi mcm ni.terjun bangunan la, lompat dari helikopter la, lari-lari atas lori kontena la..macam-macam lagi yang hanya menipu kita semata-mata.

baru-baru ni aku ada dapat satu movie yang tak siap lagi. X-Men Origin - Wolverine. movie tu tak siap edit sepenuhnya lagi. cgi nya pun belum abeh. kantoi abeh tali gantung org, pistol 3d, kena campak atas lori tapi 3d je, reaktor nuklear runtuh yang dibuat guna cgi jgk dan mcm2 lagi.rasa kelakar pulak bila tengok yang versi dah siap punya.

kat bawah ni aku letak lagi contoh photo impose aku buat.
.
+tengok lagi...





jadi, be aware eh dgn gambr-gambar yang anda lihat.see ya.

12 comments:

  1. nak gak blajor..ajaq ckit..hhuhu

    ReplyDelete
  2. >maNNaWaLSaLWa : nak ajaq boleh tp benda2 mcm ni kena dok sama2 dpan komputer senang nak tunjuk. klu dah ada basic photoshop leh try godek2 dulu.

    ReplyDelete
  3. >eDry lurGh : wah.tenkiu..tp ni bkn 10/10 lg ni.biasa je. banyak lagi kena improve. antaranya cuba tengok kat gambar kapal terbang tu, bayang2 org tu xde.

    ReplyDelete
  4. >fina : nak blajaq boleh je.tp betulkan niat dulu baca post yg sebelumnya.pasal minat.hihi.

    tengok la nnti ada masa nak buat tutorial.

    ReplyDelete
  5. boleh.mula skit2 dulu photoshop.
    lama2 nnti msti bleh buat punyer.

    ReplyDelete
  6. photoscape boleh tp xbrape realistik nnti.better mula berjinak ngan photoshop sbb kemahiran tu dlm industri pun laris tau.

    ReplyDelete
  7. salam,jemputlah singgah & follow blog sy ya..tq

    ReplyDelete
  8. Wah menarik, Gerrard nak belajar gak =P
    try la bwat tutorial die ke.hehehe senang skit nak belajar.

    ReplyDelete